Do zlepšení života na sídlištích a do škol půjde víc peněz

29.11.2016 07:28

Desítky až stovky milionů do nových učeben, na vzdělání dětí a na zlepšení života obyvatel města. To vše bylo schváleno na posledním zastupitelstvu.

Město Chomutov přijalo čtyřletý Strategický plán sociálního začleňování. Ten vznikl spoluprací s vládní Agenturou pro sociální začleňování, městem a jeho organizacemi, neziskovkami, školami, policií a dalšími místními institucemi.

„Je to vlastně takový jízdní řád, který nám pomůže řešit často neutěšenou situaci ve městě a hlavně na sídlištích. Jeho smyslem je zlepšení života všech obyvatel města,“ říká náměstek primátora Marian Bystroń. Díky tomu se město a všichni ostatní aktéři zapojení v plánu snáze dostanou k desítkám milionů korun. Ty půjdou do škol, vzdělávání, na bydlení, prevenci kriminality a dalších oblastí. „Je to výsledek skoro roční práce všech partnerů a já jim děkuji za jejich úsilí a nasazení,“ dodává Marian Bystroń.

Schválený plán dá všem zainteresovaným výhodu v čerpání peněz z Evropské unie. „Desítky až stovky milionů korun mohou jít na široké spektrum projektů. Od modernizace učeben a zrychlení internetu ve školách přes rozšíření služeb protidluhové poradny až po vybudování azylového domu pro rodiny s dětmi či bytů na půl cesty pro mládež, která opouští ústavní zařízení. Velkou prioritou je dále pomoc společenstvím vlastníků jednotek a družstvům na sídlištích. Je toho připraveno hodně,“ říká lokální konzultantka Agentury pro sociální začleňování Kamila Zinčenková.

V příštím roce bude možné žádat o peníze na nejrůznější projekty. Díky schválení strategického plánu bude mít město Chomutov výhodnější pozici oproti ostatním městům nezapojeným do spolupráce s agenturou.

Strategický plán získal i širokou podporu v městském zastupitelstvu, kde pro něj hlasovali všichni přítomní zastupitelé.

Zdroj

Zpět

Vyhledávání

HSRCH © 2009 Všechna práva vyhrazena.