Staré molo na Kamencové jezeře mizí, chystá se nové

04.10.2016 13:44

Hlavní molo je v havarijním stavu a bylo uzavřeno, plavci mohli využívat aspoň rychle opravená boční mola. Právě v těchto dnech začíná specializovaná firma demontovat staré molo. Rovněž vyčistí dno jezera pod molem, kam se dříve sypal odpad z předcházejících rekonstrukcí. Následně se ze dna jezera vytahají dřevěné piloty. Vhodné části se uchovají pro pozdější využití.

Stará stavba uvolní místo pro nové molo. „Po několika poradách s odborníky jsme se rozhodli pro pořízení nového mola, které nebude využívat stávajících pilotů. Žádná s firem by nám v tom případě nemohla dát stoprocentní záruku, problém byl především v kombinaci starých a nových prvků a vzájemném propojení. Taková varianta by byla i finančně nejnáročnější,“ říká primátor Daniel Černý.

Nové molo se nyní projektuje. „Budeme respektovat současnou podobu, tvar zůstane zachován,“ popisuje primátor. Vzhledem k finanční náročnosti bude budování mola zřejmě rozděleno do dvou etap. „Předpokládáme, že bychom část udělali jeden rok, druhou část pak rok následující. Cena vzejde z výběrového řízení, ale dá se očekávat, že to bude hodně milionů korun. Vzhledem k možnostem města i dalším investicím nejen do Kamencového jezera náklady rozložíme do více let,“ vysvětluje Daniel Černý.

Jako první se udělá páteřní část mola. To znamená hlavní „promenádu“ od vstupu na molo po vstup do vody směrem k molu „stovce“. K tomu se nejspíše připojí boční větev. Součástí by měly být i vnitřní bazény, a to padesátimetrový a dětský se zvýšeným dnem, a také věž pro plavčíky. V dalším roce budou doplněny další části včetně bazénů. Už po instalaci první etapy ale bude molo sloužit k lepšímu přístupu do vody a bude normálně fungovat pro návštěvníky. Rozšíření se bude řešit znovu v době mezi sezónami.

Po mnoha jednáních, kalkulacích a konzultacích s odborníky se jeví jako nejlepší varianta plovoucí molo. Oproti pevnému molu, ať už zcela nově vybudovanému nebo umístěnému na použitelné části staré stavby, vychází toto řešení finančně nejvýhodněji. Tělo bude poskládáno z jednotlivých, navzájem propojených těles. Povrch mola bude z přírodního dřeva. To je sice trochu náchylnější k opotřebení než jiné materiály, ale je nejpříjemnější pro návštěvníky. Tvar i použité povrchové materiály budou kopírovat historický charakter mola.

Velkou výhodou použité technologie je její variabilita a flexibilita. Jednotlivé dílce je možné od sebe nechat snadno odpojit a případně molo poskládat do jiného tvaru, nebo některé části použít třeba pro závody. Snadná manipulace usnadňuje údržbu a případné opravy, kdy se jen odtáhne kus, který je potřeba dát do pořádku. Na molo je rovněž možné umístit stavby, od plavčické věže přes sauny až po větší budovy. Stejně snadno se na ně dá položit jiný povrch, třeba podlážku pro exhibiční sportovní utkání.

Zdroj: https://www.chomutov-mesto.cz/cz/1622.stare-molo-na-kamencove-jezere-mizi-chysta-se

Zpět

Vyhledávání

HSRCH © 2009 Všechna práva vyhrazena.